ЄС планує розслідування проти китайських виробників сталі

Share

ЄС на саміті із США, що відбудеться цього місяця,планує оголосити про розслідування щодо можливого субсидування урядом Китаю виробників сталі. 

Про це пише Financial Times, передає ZN.UA

FT з посиланням на двох чиновників, які обізнані з питанням, зазначає, що Брюссель погодився приєднатися до зусиль Вашингтона, спрямованих на захист промисловості. За їхніми словами, США попросили ЄС вжити заходів проти китайських виробників сталі в обмін на уникнення повторного запровадження тарифів на сталь виробників ЄС, які були прийняті адміністрацією Трампа у 2018 році.

Тоді ЄС вжив заходів у відповідь, запровадивши мита на деякі американські товари, але обидві сторони призупинили ці заходи у 2021 році, оскільки співпрацюють у межах ініціативи зі сталого виробництва сталі, покликаної обмежити китайський імпорт.

Цей крок ЄС може стати другою антисубсидійною справою проти Китаю за останні кілька місяців, після того як блок оголосив про розслідування щодо китайських електромобілів. Брюссель також розглядає можливість проведення розслідування у секторі вітрових турбін. Ці розслідування, які, ймовірно, триватимуть до року, можуть призвести до запровадження відповідних тарифів.

Очікується, що на зустрічі 20 жовтня лідери США та ЄС оголосять про Глобальну угоду щодо сталі та алюмінію, яка обмежить експорт китайського металу, що заполонив світовий ринок і чинить тиск на виробників союзників. Вона буде відкрита для інших країн, таких як Велика Британія і Японія, якщо вони погодяться також запровадити тарифи проти Китаю.

Крім того, ЄС і США підпишуть політичну угоду, щоб заморозити власну суперечку, поки вони продовжують переговори про другу частину угоди щодо сталі та алюмінію – декарбонізації виробництва.