Податкова назвала держави, де українці приховують доходи від оподаткування

Share

До п'ятірки країн, до яких Державна податкова служба України найчастіше звертається із запитами на обмін інформацією, входять Кіпр, Швейцарія, Велика Британія, Німеччина і Люксембург. 

Про це повідомляє "Економічна правда" із посиланням на ДПС.

За даними відомства, переважна більшість спеціальних запитів про отримання податкової інформації скеровується до компетентних органів Республіки Кіпр – 32%, Швейцарії – 18%, Великобританії – 9%, Німеччини та Люксембургу – по 7%, Нідерландів, Італії та Іспанії – по 5%, інших країн – 12 %.

У ДПС наголошують, що результати такого обміну інформацією, а саме матеріали, отримані за спеціальними запитами, мають вирішальний вплив на подальший перебіг контрольно-перевірочних заходів та дозволяють охопити перевіркою ті питання, які тривалий час залишались поза контролем податківців. 

Отримана від іноземних органів інформація використовується при формуванні доказової бази, документуванні порушень, для підтримки позиції ДПС під час судових оскаржень.

Українські податківці отримали можливість перевірки фінансових рахунків українців у 110 країнах у травні 2023 року. Це стало можливим завдяки набранню чинності 28 квітня закону України № 2970-ІХ, яким було внесено зміни до вітчизняного податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки. 

Закон дозволив Україні приєднатися до Загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки CRS, впровадженого Організацією економічного співробітництва та розвитку.