Заявка на  транспортування газу зросла у чотири рази

Share

Падіння ціни газу на європейському ринку сприяло росту замовлень послуг транспортування зі словацького напрямку до України. Середньодобова заявка на транспортування 7 та 8 жовтня зросла у чотири рази порівняно з початком жовтня. Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

В ОГСТУ зауважують, що така поведінка замовників пояснюється коливаннями на ринку газу Європи та гнучкими можливостями української ГТС.  

“Перед вихідними на європейському ринку ціна газу суттєво знизилась. А оскільки сховища ЄС вже заповнені на понад 90%, трейдери приймають рішення закачувати газ в українські ПСГ. Адже українська ГТС здатна швидко змінювати режими роботи на розгалужених газопроводах, а широка лінійка наших продуктів дозволяє замовниками використати будь-яку ринкову волатильність на свою користь”, — підсумував комерційний директор ОГСТУ Вадим Рибачук.

Як повідомлялося раніше, у вересні 2023 року Україна поставила з сусідніх країн (включно з газом тимчасового зберігання)  982,7 млн куб. м. природного газу. Основні обсяги були ввезені трейдерами-нерезидентами для зберігання в Україні. Загалом з квітня-2023 до України з країн ЄС та Молдови надійшло понад 2,8 млрд куб. м. Це на 270% більше аналогічний період 2022 року, та на третину більше показника 2021 року.