Нафта подорожчала на тлі війни в Ізраїлі

Share

Ціни на нафту підскочили через побоювання, що ситуація в Ізраїлі та секторі Газа може перервати видобуток з Близького Сходу

Про це повідомляє ВВС.

"Нафта марки Brent, міжнародний стандарт, подорожчала на 2,25 долара за барель до 86,83 долара, тоді як ціни в США також зросли", – йдеться в повідомленні. 

Зазначено, що Ізраїль і палестинські території не є виробниками нафти, але на близькосхідний регіон припадає майже третина світових поставок.

Енергетичний аналітик Саул Кавонік зауважив, що  світові ціни на нафту зросли «через перспективу ширшої пожежі, яка може поширитися на найближчі великі нафтовидобувні країни, такі як Іран і Саудівська Аравія».

"Якщо конфлікт охопить Іран, якого звинувачують у підтримці атак ХАМАС, то під загрозою опиниться до 3% світової пропозиції нафти", – додав Кавонік.

Також за його словами, близько п'ятої частини світових поставок буде "заручником", якщо прохід через Ормузьку протоку, життєво важливий шлях торгівлі нафтою, буде порушено. Ормузька протока має вирішальне значення для основних експортерів нафти в регіоні Перської затоки, чия економіка побудована навколо видобутку нафти та газу.

Джеймс Чео з банку HSBC підкреслив,  що невизначеність щодо того, як можуть розвиватися події найближчими днями, також може стимулювати інвестиції в казначейські облігації США та долар, який інвестори традиційно купують під час кризи.

У понеділок центральний банк Ізраїлю заявив, що продасть до 30 мільярдів доларів іноземної валюти, щоб заспокоїти ринки та підтримати власну валюту країни, шекель, яка різко впала.