Парламент підтримав збільшення видатків держбюджету 2023 року на 322,6 млрд грн

Share

6 жовтня Верховна Рада проголосувала за збільшення видатків держбюджету 2023 року на 322,6 млрд грн щодо фінансового забезпечення сектору безпеки й оборони та вирішення першочергових питань

Про це повідомила пресслужба міністерства фінансів.

"За" проголосували 313 народних депутатів.

Під час представлення у ВРУ Міністр фінансів Сергій Марченко наголосив, що внесення змін до Бюджету на 2023 рік є критично важливим:

"Додатковий ресурс в обсязі понад 300 млрд гривень, який планується спрямувати на військову кампанію, – це результат підтримки бізнесу, платників податків та розміщення військових облігацій. Жодний долар/євро міжнародної допомоги не може бути спрямований на військових. Тому зміни до держбюджету вкрай необхідні, адже кошти військовим потрібні саме зараз. Обсяг додаткових видатків забезпечить фінансування критично необхідної потреби силових структур”, – зазначив Сергій Марченко під час виступу у парламенті.

Як результат, буде збільшено видатки на сектор безпеки та оборони на 302,6 млрд гривень, з них:

224,5 млрд – це кошти на виплату грошового забезпечення військовослужбовців

78,1 млрд – це видатки для закупівлі спецтехніки, військового обладнання та забезпечення харчування військових, оплату комунальних послуг та інших необхідних витрат.

Також згідно з ухваленим законопроєктом збільшуються видатки для:

Міноборони видатки збільшуються на 211 млрд, для системи МВС – на 79,2 млрд, для СБУ – на 4,2 млрд, для ГУР – на 2,5 млрд, для Служби зовнішньої розвідки – на 0,5 млрд, для Управління державної охорони – на 0,2 млрд та Мінстратегпрому – на 4,4 млрд гривень для виконання програм розвитку ОПК, Адміністрація Держспецзв’язку – 0,6 млрд грн, МінОсвіти на +572 млн грн (зокрема для придбання підручників), БЕБ на +219 млн грн, МінЕнерго на +350 млн грн та на забезпечення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (передбачено 16,5 млрд).