4 жовтня попит на міжбанку був набагато стриманішим порівняно з попереднім днем – голова НБУ

Share

Попит на міжбанківському валютному ринку 4 жовтня був більш стриманішим у порівнянні з 3 жовтня, коли було введено режим керованої гнучкості обмінного курсу. Водночас інтервенції НБУ знизилися більш ніж вдвічі, повідомив голова НБУ Андрій Пишний. 

За його словами, гривня на міжбанку лишається дорожчою, ніж на момент запровадження керованої гнучкості курсу: 36,6 грн/дол. проти близько 36,9 грн/дол. (офіційний курс + 1%) станом на ранок 3 жовтня. За день вона послабилася на копійку або на 0,03%.

"Радий, що ринок поступово переконується у серйозності наших намірів втримати стійкість курсу та дозволяти лише незначні коливання. Очікуємо, що попит поступово стабілізується. Можу лише повторити, що для нас пріоритетним завданням є збереження курсової стійкості", – зазначив Пишний.

Він додав, що різкого стрибка готівкового курсу в небанках також не відбулося, а в банках і поготів  він майже не змінився.

За його словами, 4 жовтня курс продажу валюти у небанківських фінустановах навіть дещо зміцнився – з 38,37 грн/дол. до 38,25 грн/дол. 

"Це добре та свідчить, що наші громадяни стали значно фінансово обізнанішими, вже менше піддаються нервозності та зваженіше ухвалюють фінансові рішення.  У нас є достатньо ресурсів, інструментів і натхнення, щоб тримати руку на пульсі валютного ринку", – підкреслив голова НБУ.