Україна за вересень експортувала на 3% менше продукції АПК ніж у серпні

Share

 

У вересні 2023 року АПК України експортував 4,2 млн т продукції, що на 3% менше аналогічного показника у серпні, повідомив Український клуб аграрного бізнесу.

"Обов’язково потрібно врахувати, що не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд", – підкреслюється в повідомленні. 

Головним досягненням у сільськогосподарському експорті у вересні 2023 року стали перші спроби відправки продукції через тимчасовий морський коридор. Хоча  обсяги експорту цим каналом поки що незначні, проте наявність такого досвіду без участі російської сторони відкривають нові перспективи.  

У вересні Україна експортувала:

зернові культури: 2,1 млн т (пшениця – 63%, кукурудза – 30%, ячмінь – 6%). Падіння до показника минулого місяця: -10%;

олійних культур – 880,9 тис. т (ріпак – 75%, соєві боби – 23% та насіння соняшнику – 1%). Зростання: +17%.

рослинні олії – 479,9 тис. т (соняшникова олія – 74%, ріпакова – 22% та соєва – 3%). Падіння: -13%.

макухи після вилучення рослинних олій – 415,3 тис. т (соняшникова – 95%, соєва – 5%). Зростання: +13%.

"Структура експорту змінюється відповідно до етапів збору врожаю. Саме тому зараз найбільше експортується пшениці та ріпаку, а також поступово збільшується експорт сої", – зазначається в повідомленні. 

"У наступному місяці ми очікуємо на поступове збільшення відвантаження агропродукції через тимчасовий морський коридор без участі Росії. Також ми плануємо розпочати експорт чотирьох видів продукції (пшениці, кукурудзі, ріпаку та соняшнику) у п’ять сусідніх країн ЄС за допомогою системи ліцензування. Це збільшить наш експорт, зменшить залишки в країні та забезпечить світ необхідним продовольством", – підкреслив Український клуб аграрного бізнесу.