САМЕСО допоможе з модернізацією Східного ГЗК – Енергоатом

Share

Канадська компанія САМЕСО допоможе з модернізацією трьох стволів урановидобувної шахти  ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат»

Про це повідомляє пресслужба  НАЕК "Енергоатом"

"Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та представники канадської компанії САМЕСО відвідали ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», де оглянули виробничі потужності комбінату й ознайомилися з видобутком уранової руди, а також із технологією її прийому та переробки на гідрометалургійному заводі", – йдеться в повідомленні. 

Після огляду підприємства канадські партнери надали українській стороні власну оцінку виробництва та рекомендації стосовно нарощення виробництва уранового продукту і підвищення його ефективності.

Петро Котін зазначив, що Україна вже має успішний досвід заміщення російського палива, а домовленості з канадськими партнерами щодо продажу Енергоатомом Канаді українського урану дадуть збільшити виробництво ядерного палива на потужностях американської компанії Westinghouse для забезпечення ним АЕС із реакторами типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440.

«Це паливо успішно замістить аналогічне російське не тільки на українських АЕС, а й на аналогічних атомних станціях в Європі, – наголосив керівник Енергоатома. 

За підсумками візиту сторони домовились, що компанія САМЕСО допоможе з модернізацією трьох наявних стволів шахти, а також окреслили подальші напрями плідної та довготривалої співпраці.

Як зазначалося раніше, перша партія українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті, була завантажена та відправлена Енергоатомом до Канади у вересні поточного року.