Агросектор України очікує зниження виробництва без доступу до глибоководних портів – директор з логістики Kernel

Share

Україна має докласти зусиль для того, щоб відновити повноцінний експорт агропродукції Чорним морем, оскільки порти Дунаю не можуть забезпечити необхідні галузі обсяги вивезення продукції, зазначив директор з логістики Kernel Микола Мірошниченко на конференції «Майбутнє українського експорту», організованої «Економічною правдою».  

«Ми маємо експортувати. Іншого шляху у нас немає», – сказав він.

«Дунай не зможе повністю замінити порти Великої Одеси. В першу чергу це собівартість. Зараз вона така, що агросектор, на нашу думку, буде стагнувати. Тобто буде суттєве зниження аграрного виробництва, якщо ситуація не зміниться, і ми будемо мати можливість експорту тільки через порти Дунаю», – додав Мірошниченко.

Наразі значні витрати на логістику роблять роботу багатьох фермерів збитковою, зазначив він. Тож єдиним рішенням для них є доступ до «великої води».

Керівництво України докладає зусиль для забезпечення функціонування безпечних маршрутів морської торгівлі. Наразі у Чорному морі діє тимчасовий коридор для цивільних суден, встановлений ВМС ЗСУ. Ним вже пройшли кілька суден з агро- та металургійною продукцією, які були заблоковані в портах Великої Одеси з початку повномасштабного вторгнення, а також судна, завантажені в українських портах вже після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи. За даними міністра розвитку громад, територій на інфраструктури Олександра Кубракова, мова йде про 10 суден.