Перетворення тимчасового експортного коридору на постійний потребує додаткових зусиль влади і бізнесу – Риженков

Share

Після виходу з українських глибоководних портів перших суден з агропродукцією та металом з'явився обережний оптимізм щодо можливості повноцінного відновлення експорту. Однак військово-політичне керівництво України та бізнес мають докласти додаткових зусиль для того, аби тимчасовий коридор перетворився на повноцінний маршрут.

Таку думку висловив гендиректор Групи Метінвест Юрій Риженков під час конференції "Майбутнє українського експсорту", організованої "Економічною правдою".

"ЗСУ, ВМФ, ГУР та Мінінфрастуктури працювали над цим питаннями щонайменше 8 місяців. Тому не дивно, що ці судна пішли по новому коридору. Але нам всім треба ще працювати над тим, щоб цей маршрут став таким, на який ми могли б розраховувати разом з аграріями", – зазначив Риженков.

За його словами, відновлення морського експорту є особливо важливим для гірничо-видобувного сегменту бізнесу групи, оскільки неможливість вивозити залізорудну сировину морем змусила компанію зменшити завантаження гірничо-збагачувальних комбінатів у Кривому Розі. Значна частка їх продукції до повномасштабного вторгення експортувалася до Китаю і лише до 10% надходило до країн Європи.  

"На сьогодні вони завантажені на 35-40%. Комбінати наших колег працюють навіть із меншими показниками. І тут іншого виходу як відкривати порти Великої Одеси не існує", – пояснив він.

Нагадаємо, 1 жовтня міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що з портів Великої Одеси вийшло три судна з агропродукцією та залізною рудою, а п'ять нових суден прибули до портів під завантаження.