Відкриття українських портів є найшвидшим інструментом покращення економічної ситуації в країні – Кубраков

Share

Відновлення повноцінної роботи глибоководних портів є найшвидшим шляхом до покращення економічної ситуації в Україні, оскільки доступ аграрних, металургійних та інших компаній до логістики суттєво розширить їх експортні можливості і збільшить валютні надходження до країни.

Таку думку висловив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на конференції "Майбутнє українського експсорту", організованої "Економічною правдою".

"Нам потрібне відновлення економіки. Можна багато казати про страхування та інвестиційні проекти. Ми розуміємо, що це також важливо. Але є один фактор, який може швидко і суттєво змінити ситуацію. Це відновлення нормальної логістики та роботи глибоководних портів України. В цьому випадку аграрний ринок заробляє більше, отримує зовсім іншу маржу, може конкурувати та інвестувати. Так само металургійна галузь може почати працювати вже не на 20-30% (від потужності – ред.). А це мільярди доларів валютної виручки – близько 1,6 млрд дол. додаткових надходжень щомісяця", – пояснив міністр.

Наразі у Чорному морі діє тимчасовий коридор для цивільних суден, встановлений ВМС ЗСУ. Ним вже пройшли кілька суден з агро- та металургійною продукцією, які були заблоковані в портах Великої Одеси з початку повномасштабного вторгнення, а також судна, завантажені в українських портах вже після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи. Загалом, як повідомив Кубраков, мова йде про 10 суден. 

За словами міністра, керівництво держави наразі працює з партнерами України для посилення можливостей ППО в південному регіоні, щоб захистити портову інфраструктуру від російських обстрілів.

"Ми очікуємо, що буде суттєве покращення ППО на цих напрямках", – додав він.

Також ведуться переговори з урядами США та Великобританії стосовно застосування механізмів, які можуть зменшити вартість страхування для вантажовласників в Україні.