НАЗК додав ще три китайські компанії до переліку спонсорів війни

Share

НАЗК додав три найбільші китайські нафтогазові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни

Про це повідомила пресслужба НАЗК.
До переліку віднесено: CNOOC Group, Sinopec Group та CNPC. Вони за даними НАЗК продовжують реалізовувати спільні проєкти з РФ та фінансувати стратегічну галузь Росії сплатою своїх значних податків. 

CNOOC Group – третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC та Sinopec. Вона є найбільшим морським видобувачем нафти та газу в КНР. 

Зазначається, що компанія CNOOC Limited, як і CNPC, мають по 10% акцій у проєкті «Арктик СПГ-2», що розташований на півострові Гидан в Арктичному регіоні РФ. Капітальні вкладення для запуску проєкту «Арктик СПГ-2» на повну потужність оцінюються у 21,3 млрд дол. США. 

Sinopec Group – друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива та спеціалізується на переробці сирої нафти.

Повідомляється, що корпорація володіє 10% відсотками акцій ПАТ «Сибур Холдинг», при цьому за І півріччя 2023 року російським холдингом було сплачено податків до бюджету держави-агресора на суму 33 млрд руб. (або 347 млн дол. США).

CNPC – найбільша китайська національна нафтогазова корпорація та одна з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти та газу. Має значну інтеграцію з найбільшими компаніями Росії у сфері нафтогазової галузі, а також урядом РФ.  

За даними НАЗК CNPC має частки відразу у чотирьох російських проєктах у сфері нафтогазової галузі.

Володіючи часткою компаній в РФ, CNCP сплачує значні податки до бюджету Росії. Так, сума податку на прибуток «Ямал СПГ» у 2022 році становила близько 80 млрд руб. (або 1,14 млрд дол. США).