Швеція надасть торгові та інвестиційні гарантії компаніям, які співпрацюють з Україною

Share

Уряд Швеції пропонує виділити 333 мільйони шведських крон на спеціальні експортні кредитні гарантії для компаній, які торгують з Україною

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки Юлія Свириденко.

"Гарантії покриватиме Експортно-кредитне агентство (ЕКА) Швеції. Вони поширюватимуться на експорт шведських компаній до українських імпортерів. Поліси видаватимуться з 2024 року на експорт товарів, які можна класифікувати як допомогу розвитку і застосовуватимуться до транзакцій протягом максимум трьох років, але не пізніше ніж до кінця 2026 року", – йдеться в повідомленні. 

Гарантії Шведської агенції ЕКА допомагають українським та шведським компаніям забезпечити безпечні умови доставки товарів в Україну, захист інвестицій та можливість отримати компенсацію при форс-мажорних ситуаціях. Це зменшує ризики для бізнесу та сприяє більшому інтересу шведських компаній до українського ринку.

«Усе більше ЕКА різних країн світу долучаються до страхування ризиків своїх експортерів для роботи в Україні. Те, що з наступного року від ризиків в Україні страхуватиме також Швеція – важливий сигнал. Це означає, що ринок страхування інвестицій в нашій державі, попри усі безпекові виклики, починає працювати», – зазначила Юлія Свириденко.

Відповідну ініціативу шведські урядовці внесли до проєкту бюджету на 2024 рік. Документ очікує на погодження.

Як повідомлялося раніше, Експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Японії підтвердили участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні. Зокрема, вони надають гарантії від таких видів ризиків – політичне насильство, неконвертованість та експропріація.