С 3 жовтня почав діяти гнучкий обмінний курс

Share

НБУ с 3 жовтня перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу 

Повідомляє пресслужба НБУ.

"Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого 2022 року. За поточного режиму НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти", – йдеться в повідомленні.

В НБУ зазначили, що курс змінюватиметься в обидва боки: зростати та знижуватися, однак Нацбанк суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

“Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу”, – йдеться у поясненні.

В НБУ зазначають, що офіційний курс за режиму керованої гнучкості, буде визначатися на міжбанківському ринку, а курс на готівковому ринку залишається незмінним. Гривня протягом останніх 1,5 років коливалася, зміцнюючись і послаблюючись, зокрема, влітку цього року гривня зміцнилася до 37,2 грн/дол. США.

"Завдяки збереженню курсової стійкості вдасться забезпечити подальше зниження інфляції та приведення її до цілі 5% у середньостроковій перспективі. Інфляція стало знижується й за підсумками восьми місяців 2023 року сповільнилася з 26,6% до 8,6%", – підкреслили в НБУ. 

Впровадження режиму керованої гнучкості курсу затверджено постановою Правління Національного банку України від 02 жовтня 2023 року № 121 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18".