У вересні 2023 року Україна поставила з сусідніх країн близько 1 млрд куб. м газу

Share

У вересні 2023 року Україна поставила з сусідніх країн (включно з газом тимчасового зберігання)  982,7 млн куб. м. природного газу. Основні обсяги були ввезені трейдерами-нерезидентами для зберігання в Україні

Про це повідомила пресслужба ОГТСУ.

Лідером у транспортуванні газу до України залишається Словаччина, з якої надійшло 552,4 млн куб. м або 56% від усіх обсягів вересня. Обсяги з угорського напряму склали 200,1 млн куб. м (понад 20%). З Румунії через Молдову надійшло 121,2 млн куб. м (12%), з Польщі — 109 млн куб. м (11,1%).

В компанії підкреслили, що загалом від квітня-2023 до України з країн ЄС та Молдови надійшло понад 2,8 млрд куб. м. Це на 270% більше аналогічний період 2022 року, та на третину більше показника 2021 року.

"У вересні ми зафіксували зростання використання нашої південної гілки ГТС в реверсному режимі. Це важливо для використання Трансбалканського коридору, яким країни Південної Європи можуть транспортувати газ для подальшого зберігання в українських сховищах", — наголосив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Як зазначалося раніше, ОГТСУ та Укртрансгаз провели моделювання стрес-сценаріїв газової інфраструктури України в умовах зимового сезону 2023/2024 років. За оцінкою експертної групи, змодельовані стрес-сценарії підтвердили високу надійність української газової інфраструктури, зокрема зберігання та транспортування газу іноземних замовників послуг, навіть в умовах військового ризику пошкодження основних активів.