Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП Китаю на 2024 рік

Share

Світовий банк знизив свій прогноз економічного зростання Китаю на 2024 рік з 4,8% до 4,4%.

Про це повідомляє CNBC із посиланням на жовтневий огляд економіки країн Східної Азії та Тихоокеанського регіону, підготований Світовим банком.

Водночас, відповідно до огляду, СБ залишив свій прогноз економічного зростання Китаю на 2023 рік без змін на рівні 5,1%.

Причинами зниження рейтингу організація назвала «довгострокові структурні чинники», високий рівень боргу в другій за величиною економіці світу та слабкість її сектору нерухомості.

«Хоча внутрішні чинники, ймовірно, матимуть домінуючий вплив на зростання в Китаї, зовнішні фактори матимуть сильніший вплив на зростання в більшій частині решти регіону», – йдеться в огляді Світового банку.

Незважаючи на те, що економіки східноазіатських країн здебільшого оговталися після серії потрясінь з 2020 року, включаючи пандемію Covid-19, і продовжуватимуть зростати, Світовий банк заявив, що очікує сповільнення темпів зростання.

Щодо розвитку Східної Азії та Тихоокеанського регіону то Світовий банк в цьому році очікує зростання економіки на 5%, що трохи менше, ніж 5,1%, прогнозованих у квітні. Але у 2024 році організація очікує  зростання в регіоні на 4,5% проти 4,8% раніше. Ризики зростання включають збільшення рівня боргу уряду, компаній і домогосподарств.