За вересень 2023 року Мінфін залучив майже 3 млрд доларів від міжнародних партнерів

Share

У вересні 2023 року до державного бюджету України надійшло близько 3 млрд доларів у формі грантів та пільгового фінансування, від міжнародних партнерів. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали понад 40% із загального обсягу фінансової допомоги

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Серед донорів у вересні 2023 року є:

ЄС – 1,6 млрд доларів  (пільгове фінансування);

США – 1,25 млрд доларів  (грант);

Світовий банк під гарантію Великої Британії – 100 млн доларів (пільгове фінансування). Строк погашення кредиту – 19 років з п’ятирічним пільговим періодом.

ЄС – восьмий транш у рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік – загальний обсяг 18 млрд євро (Україна отримала вже 13,5 млрд євро). Термін погашення кредиту складає 35 років. Водночас відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України компенсуватимуть країни ЄС.

В Мінфіні зазначають,  що залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення соціального захисту населення, оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, гуманітарні потреби.

"Загалом за 9 місяців 2023 року Міністерство фінансів України залучило понад 32,6 млрд доларів США зовнішнього фінансування на нагальні потреби держбюджету", – підкреслили в міністерстві.