ЄБРР збільшить фінпідтримку українського бізнесу в 2023 та 2024 роках, – Мінекономіки

Share

У 2024 році Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розширить фінансування проектів в Україні

Основні напрямки співпраці в 2024 році стосуватимуться фінансування виробників обладнання для розмінування сільськогосподарських земель, проекту страхування воєнних ризиків, а також кредитування реального сектору економіки. Про це йшлося на зустрічі міністерки економіки України Юлії Свириденко із президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо, передає прес-служба українського відомства.

Також сторони обговорили питання подальшої співпраці між ЄБРР та організаціями фінансування розвитку (Development Finance Institutions, DFI)  щодо координації зусиль по інвестуванню в Україну, особливо в приватний сектор економіки.

Також йшлося про збільшення прямого кредитування українського приватного бізнесу, а також підтримки ліквідності держкомпаній.

Що однією важливою темою для обговорення стало страхування воєнних ризиків.

«Гроші, які йдуть на підтримку приватного сектору, мають суттєво більший кумулятивний ефект для економіки, ніж пряма бюджетна підтримка. Але щоб в Україну прийшли інвестори, ми маємо надати їм повноцінний захист. Саме тому мені приємно повідомити, що ЄБРР готує юридичне структурування та управління відповідним проектом, а також підготовку продукту із страхування товарів в дорозі та на складах від воєнних ризиків разом із українськими страховими компаніями. На наступних етапах проєкт може теж включати страхування інвестиційних ризиків», – наголосила Свириденко.

Окремо обговорили можливість залучення ЄБРР у фінансування програм державної підтримки українського бізнесу, таких як «Доступні кредити 5-7-9%», або гранти на підтримку переробних виробництв та малого бізнесу.

На сьогодні ЄБРР бере участь у 547 проєктах в Україні. Сукупні інвестиції Європейського банку реконструкції та розвитку в Україну складають 18,4 млрд євро.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom