Інтерпайп збільшив продажі у 2 кварталі на 35%

Share

Українська промислова компанія Інтерпайп у 2 кварталі поточного року збільшила продажі всіх видів продукції на 35% порівняно з попереднім кварталом – до 146 тис. тонн, йдеться у повідомленні компанії, яка оприлюднила консолідовані фінансові результати діяльності за стандартом МСФЗ за перші шість місяців 2023 року.

Зокрема, продажі труб у 2 кварталі склали 112 тис. тонн, що на 37% більше порівняно з попереднім кварталом, продажі залізничної продукції зросли до 26 тис. тонн (+37% кв/кв), сталевої заготовки – до 7 тис. т (на 17% кв/кв).

Дохід від реалізації продукції склав 289 млн доларів США, що демонструє зростання на 26% у порівнянні до показника 1 кварталу поточного року. Показник EBITDA зріс на 24% кв/кв, до 98 млн доларів США.

Разом з тим компанія повідомила про зниження виробництва сталі у 2 кварталі до 160 тис т. (-13% кв/кв), тоді як виробництво труб зберіглося на рівні 105 тис. т, а залізничної продукції – зросло до 27 тис. т (+35% кв/кв).

«У 2 кварталі 2023 року всі підприємства ІНТЕРПАЙП продовжували працювати у складних, воєнних умовах. Новим випробуванням став підрив гребня дамби Каховської ГЕС, що ускладнило забезпечення водою виробництво заводу «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» у Нікополі. Наразі завантаження потужностей Компанії зберігається в середньому на 60-70% у порівнянні із довоєнним періодом», – зазначила компанія.

Водночас в Інтерпайп повідомили про погіршення кон’юнктури трубного ринку США, де відображається у зниженні попиту та цін та негативно впливає на продажі компанії. «Тому у 2 кварталі компанія переспрямувала продажі на інші ринки, зокрема ЄС, Близького Сходу та України, що дозволило компенсувати цей негативний ефект», – додали в Інтерпайпі.  

Тим часом триває збільшення продажів у залізничному дивізіоні за рахунок, головним чином, можливості вести виробництво в умовах сталого забезпечення електроенергію в порівнянні із 4 кварталом 2022 и 1 кварталом цього року. Саме цей ефект, за даними Інтерпайп, вплинув на фінансові результати, зокрема, на дохід від реалізації продукції (+26% кв/кв) та EBITDA (+24% кв/кв). При цьому показник чистого левереджу залишився стабільним на рівні 0.7х.

Наразі ІНТЕРПАЙП перебуває у стабільній фінансовій ситуації. Компанія виконує усі зобов'язання перед кредиторами та інвесторами. Крім того, виконуються усі замовлення, які зробили наші внутрішні та зовнішні клієнти. Поточні об’єктивні реалії в Україні дозволяють прогнозувати, що завантаження потужностей наших підприємств до кінця цього року залишиться на рівні 60-70%. Проте цей показник може змінитися у випадку поновлення обстрілів критичної енергетичної інфраструктури під час осінньо-зимового опалювального сезону. ІНТЕРПАЙП вживає необхідні заходи щодо мінімізації ризиків перебоїв із енергопостачання під час ОЗП», – повідомив генеральний директор компанії Андрій Коротков.

Нагадаємо, в серпні цього року Рада директорів Інтерпайп прийняла рішення щодо відновлення важливих, раніше призупинених інвестиційних проєктів. Мова йде про будівництво нового термовідділу та гідравлічного пресу на «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб», а також низки інших проєктів у залізничному та сталеплавильному дивізіонах.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom