Glencore  допомагає продажам російської міді в Європі

Share

Швейцарський трейдер Glencore допомагає продажам російської міді в Європі через Туреччину 

Про це повідомляє Financial Times.

Згідно з документами,  лише у липні цього року трейдер придбав не менше 5 000 тонн мідних листів, вироблених російською Уральською гірничо-металургійною компанією (УГМК), які були експортовані з Туреччини до італійського порту Ліворно.

Хоча санкцій за торгівлю російськими металами не існує, з початком війни на деяких олігархів та виробників було накладено обмеження. При цьому зазначається, що жодних ознак того, що компанія порушила санкції немає.

У Glencore пояснили, що постачання було частиною контракту, укладеного ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, і що компанія "не веде жодного нового бізнесу з УГМК з моменту початку війни".

"Однак ці угоди підкреслюють залежність Європи від Росії у постачанні критично важливих сировинних товарів, а також зростаючу роль Туреччини, бо вона є "перевалочним пунктом для російського цинку та міді і, меншою мірою, для алюмінію", – заявив один із високопоставлених сировинних трейдерів.

Міністерство енергетики та природних ресурсів Туреччини та Haldivor Energy, у якої Glencore придбала мідь, ще не відповіли на запити про коментарі.