Росія активно використовує європейські судна для транспортування своєї нафти – Bloomberg

Share

Росія активно використовує  європейське судноплавство для транспортування своєї нафти, незважаючи на порушення ліміту цін

Про це повідомляє Bloomberg, із посиланням на звіт розташованого у Гельсінки Центру дослідження енергії та чистого повітря.

Приблизно дві третини російської сирої нафти та нафтопродуктів транспортується на суднах, які застраховані або належать державам G-7 та їх союзникам, що запровадили обмеження цін. "Це свідчить про те, що Москва все ще активно використовує європейську судноплавну галузь", – йдеться в матеріалі.

В агентстві нагадали, що "цінове обмеження було розроблено, щоб утримувати достатню кількість нафти, що надходить у світ, одночасно зменшуючи доходи Кремля". Але при цьому, "Росія використовувавши західні судна, зібрала тіньовий флот танкерів, що працюють за межами юрисдикції країн, які запровадили санкції. Вони, перевозять нафту на коротші відстані, де той самий обсяг потужності може перемістити більше запасів". 

Як відомо, цінова межа на російську нафту становить 60 дол. за барель, однак останнім часом вона наближається до ста. "Російська нафта може перевищити ліміт, якщо не будуть задіяні західні служби", – пояснює Bloomberg. 

Як зазначалося раніше, G-7 та її союзники встановили обмеження на експорт сирої нафти з Росії в грудні, а нафтопродукти, такі як бензин і дизельне паливо, в лютому.