У НБУ прогнозують зниження облікової ставки до 18%

Share

Дев’ять з одинадцяти членів Комітету з монетарної політики Національного банку висловилися за зниження облікової ставки до 20% у вересні

Про це свідчать результати засідання комітету, що відбулося 13 вересня, повідомляє «Укрінформ».

«Учасники дискусії погодилися, що сприятливі макрофінансові тенденції дають змогу продовжити цикл зниження облікової ставки. Водночас потрібно враховувати завдання зі збереження привабливості ставок за гривневими інструментами для населення», – сказано в повідомленні.

Відтак, більшість членів Комітету вирішили, що помірне зниження облікової ставки на 2 в. п. не створить загроз для привабливості гривневих заощаджень, а отже, і для курсової стійкості. Водночас такий крок підтримає відновлення економіки.

Крім того, поступове зниження ставок сприяє збереженню зацікавленості інвесторів ОВДП. Це, в тому числі, посилює спроможність уряду залучати кошти на внутрішньому борговому ринку і мінімізувати загрозу відновлення емісійного фінансування бюджету в умовах виникнення додаткових потреб для підтримання обороноздатності.

Водночас двоє членів Комітету з монетарної політики висловилися за суттєвіше зниження облікової ставки – до 19% у вересні, зважаючи на сповільнення інфляції, яка за підсумками вересня склала 8,6% у річному обчисленні.

При цьому усі члени Комітету передбачають подальше зниження облікової ставки за умови сталого зниження інфляції та збереження стійкості валютного ринку на прогнозному горизонті.

«Більшість членів КМП очікують зниження облікової ставки до 18% на кінець року. На їх думку, попри ліпшу, ніж очікувалося, поточну макроекономічну ситуацію, НБУ має врахувати і значну кількість ризиків, баланс яких упродовж останніх місяців навіть дещо погіршився», – зазначено в повідомленні.

Натомість кілька членів КМП бачать простір для суттєвішого зниження облікової ставки – до 16-17% наприкінці року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom