Чернишов спрогнозував зростання запасів газу у ПСГ до 16 млрд кубів

Share

Запаси газу в українських сховищах до 1 листопада зростуть до 16 мільярдів кубометрів, з них 3 млрд куб. м закачають на зберігання компанії-нерезиденти

Про це голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов заявив у інтерв'ю європейському галузевому виданню ICIS, передає «Бізнес.Цензор».

На 19 вересня запаси газу у сховищах становили 14,7 млрд кубометрів, з них 2 млрд кубометрів закачали іноземні компанії. Для порівняння, на ту ж дату минулого року нерезиденти зберігали в Україні лише 0,31 млрд кубометрів газу.

Багато трейдерів цього року почали закачувати газ на зберігання в Україну через привабливі ціни і планують продати його у Європі взимку, коли ціни зростуть. Водночас джерела на українському ринку стверджують, що якщо компанії-нерезиденти почнуть відбирати закачані 2-3 млрд кубометрів газу з українських сховищ, Україну чекає сувора зима.

Чернишов, однак, упевнений, що газу місцевого видобутку та обсягів, які зберігаються в сховищах, буде достатньо, щоб пережити холодну пору року. Він уточнив, що «Нафтогаз» очікує збільшення видобутку газу на 7-8% загалом у цьому році, порівняно з минулим роком.

Чернишов зазначив, що з початку 2023 року було введено в експлуатацію 54 нові свердловини, і додав, що компанія планує видобути 13,5 млрд кубометрів цього року та 14 млрд кубометрів у 2024 році.

Крім того, «Нафтогаз» із квітня придбав близько 1 мільярда кубометрів газу у приватних компаній. За словами Чернишова, середня закупівельна ціна становила $300 за тис. кубометрів.

Він також запевнив, що компанія планує пройти опалювальний сезон без імпорту газу.

«Офіційно я можу підтвердити, що імпорту не буде, якщо не станеться щось драматичне, наприклад, втрати у нашому внутрішньому видобутку газу», – сказав він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom