Прямий експорт брухту “Укрзалізниці” не призведе до двократного зиску, залізниця виграє лише $5 на тонні, – економіст

Share

Якщо АТ "Укрзалізниця" почне експортувати металобрухт за прямими контрактами із виробниками, як це планує його керівництво, то це не призведе до 2-2,5-разового зростання прибутку. Максимальна маржа українських залізниць від цих зовнішньоекономічних операцій складатиме $5 на тонні сировини.

Таку думку висловив економіст Олексій Кущ, передає Апостроф. 

"Керівництво "Укрзалізниці" оголосило, що просить уряд дозволити їм продавати частину металобрухту за прямими договорами на експорт. Нібито, ціни на зовнішніх ринках вище у 2-2,5 рази, аніж в Україні. Наміри підвищити свою прибутковість похвальні, але в "Укрзалізниці" не розуміють нюанси ціноутворення на металобрухт", – сказав він.

За його словами, на внутрішньому ринку усі витрати з моменту продажу металобрухту несе покупець, тобто, українські заводи, тоді як при експорті витрати ляжуть на продавця – "Укрзалізницю".

"Візьмемо, наприклад, Польщу, найближчий до нас ринок. Ціна на українському та польському ринку складають $169/тонна та $305/тонна відповідно. Різниця суттєва, але польський споживач брухту не буде забирати його на якомусь майданчику в Україні, "Укрзализниця" буде зобов’язана доправити цей товар на завод у Польщі.

З'являться додаткові витрати, зокрема, на переробку брухту, перевезення до кордону, сплату мита, перевантаження на авто в ЄС тощо. І всі вони разом додатково "з'їдять" $131/тонна. Таким чином, маржа "Укрзалізниці" від експорту брухту в Польщу складатиме усього $5/тонна. При продажах в інші країни вона буде ще меншою", – підрахував Олексій Кущ.

Економіст висловив здивування, що "Укрзалізниця" приділяє серйозну увагу проблемі експорту брухту.

"У залізниць є дуже багато проблем, окрім продажів брухту. Проте лобіюється саме ця схема в обхід "Прозорро", яка не принесе ніякого зиску, тільки збитки для держави… Рухи менеджерів "Укрзалізниці" навколо металобрухту не можуть не викликати підозри, що знайдено якусь корупційну схему, для якої активно шукають прикриття", – констатував він.

Раніше "Укрзалізниця" попросила Кабмін дозволити продаж металобрухту на експорт за прямими договорами. Наразі залізниця зобов'язана укладати експортні контракти у системі "Прозорро".

За підсумками 2022 року "Укрзалізниця" успішно реалізувала через систему "Прозорро" 113,04 тис. тонн брухту чорних металів загальною вартістю 669,98 млн грн. З початку 2023 "Укрзалізниця" успішно продала на "Прозорро" 55,43 тис. тонн брухту чорних металів на суму 288,84 млн грн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom