Польща заявила про готовність до переговорів щодо транзиту українського зерна

Share

Польща готова до переговорів з Україною щодо питання експорту зерна, польська сторона хоче знайти рішення, яке захистить польських фермерів і допоможе Україні

На цьому наголосив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш. Він зазначив, що «аргументи заступника міністра економіки – торгового представника України Тараса Качки заспокоїли», передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на польське видання рар.pl.

Раніше торгпред України дав зрозуміти, що Україна запровадить ембарго на польську цибулю, помідори, капусту і яблука. Качка пояснив, що запровадження ембарго є останнім пунктом плану дій, і Україна сподівається, що воно не буде реалізовано. Пріоритет України – досягнення угоди з Польщею.

Телуш наголосив, що польська сторона готова знайти вирішення проблеми, пов'язаної із зерном з України.

«Ми чекаємо таких переговорів і готові до того, щоб такі переговори відбулися», – сказав він.

«Ми хочемо допомогти Україні з транзитом, але він має бути транзитним, а не за рахунок польських фермерів. Виступ міністра Качки був для мене якимось заспокоєнням і розрядкою атмосфери, яка нагніталася два-три дні. Думаю, Україна переглянула свою думку, яку озвучувала раніше», – зазначив Телуш.

Він висловив думку, що це «рух у правильному напрямі для пошуку спільного рішення».

Телуш також звернув увагу на те, що список продуктів, заборонених до ввезення в конкретні країни, має бути гнучким. Як приклад він навів Болгарію, якій необхідний український соняшник і може імпортуватися країною.

«Це має бути рішенням на рівні ЄС», – резюмував польський міністр.

Як повідомлялося, Єврокомісія 2 травня запровадила тимчасове обмеження на імпорт української сільгосппродукції до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Ті стверджували, що українське зерно б'є по їхньому ринку і шкодить фермерам. 5 червня обмежувальні заходи пролонгували до 15 вересня.

Після зняття обмежень на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина і Словаччина запровадили односторонні заборони. Польща розширила список заборонених до імпорту продуктів за рахунок борошна і круп. Угорщина довела цей список до 24 товарних позицій.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom