Голова УЗ анонсував придбання 144 нових вагонів за кошти держбюджету

Share

АТ «Укрзалізниця» найближчим часом оголосить тендер на закупівлю 44 нових пасажирських вагонів за 1,9 млрд грн, а у 2024 році планує придбати ще 100 вагонів за кошти держбюджету

Про це голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Цього року за підтримки прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, за яку ми дуже вдячні, ми отримали кошти, за які плануємо закупити 44 нові пасажирські вагони. Найближчим часом оголосимо тендер. Сподіваємося, що наступного року зможемо розпочати процес купівлі ще 100 нових вагонів за рахунок бюджетної підтримки», – сказав Лященко

Він уточнив, що на купівлю 100 вагонів планується отримати 5 млрд грн з держбюджету і цю цифру закладено в драфт фінплану компанії на 2024 рік. На купівлю 44 вагонів передбачено 1,9 млрд грн, якщо тендер відбудеться. Очікуваний термін постачання цих вагонів – кінець 2024 – початок 2025 року.

Лященко додав, що тендер на закупівлю 44 вагонів буде оголошено «за кілька тижнів». Очікується, що участь у ньому братиме Крюківський-вагонобудівний завод, перед яким «Укрзалізниця» повністю розрахувалася, та інші великі машинобудівні компанії.

«Завдяки підтримці уряду умови тендеру були скориговані. Підвищено рівень авансування, що було критично важливо для виробників. Тому вважаю КВЗЗ вийде. Для них це було одним із критичних питань», – зазначив голова «Укрзалізниці».

За його словами, всі нові вагони будуть укомплектовані з урахуванням стандартів безбар'єрності.

Лященко наголосив, що «Укрзалізниця» розраховує на фінансування з держбюджету, оскільки фінансувати таку програму за рахунок кредитів на тлі збитковості пасажирських перевезень неможливо.

Водночас він запевнив, що компанія продовжує модернізувати плацкартні вагони на своїх заводах, щоб усі категорії населення отримували гідний сервіс.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom