СхідГЗК відправив першу партію урану до канадської CAMECO

Share

Перша партія українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті, була завантажена та відправлена до канадської CAMECO для подальшого виробництва ядерного палива для українських АЕС. Про це повідомив президент «Енергоатому» Петро Котін.

«Угода з нашим стратегічним партнером компанією CAMECO передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на СхідГЗК, до Канади та подальшу його конверсію в природний гексафторид урану (UF6). Такий процес необхідний для підготовки до відправлення його на збагачення до наших інших стратегічних партнерів – компанії URENCO (Велика Британія), а потім – до компанії Westinghouse вже для виробництва ядерного палива. Ці процеси переробки ядерного матеріалу поки що недоступні в Україні. Але ми працюємо над створенням відповідних потужностей», – наголосив Петро Котін.

Наразі спецтранспорт з ураном пересувається Європою.
  
Як зазначалося раніше, у квітні 2023 року «Енергоатом» підписав з канадською компанією угоду, яка регламентує фізичне постачання уранового концентрату з України до Канади. Також компанії підписали меморандум щодо розвитку урановидобувної галузі в Україні за допомогою канадських партнерів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom