Гутерреш має намір обговорити «зернову угоду» із усіма сторонами

Share

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив про готовність зробити все можливе для відновлення Чорноморської зернової ініціативи і має намір обговорювати це питання з представниками всіх сторін, що мають до неї стосунок, на полях Генасамблеї

Про це Гутерреш сказав на пресконференції, передає «Інтерфакс-Україна».

«Наступного тижня я прийматиму президента Зеленського (президента України Володимира Зеленського), президента Ердогана (президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана), міністра Лаврова (главу МЗС країни-агресора, яка розв'язала повномасштабну війну проти України). І, безумовно, це питання обговорюватиметься», – сказав Гутерреш.

«Я не говоритиму, чи налаштований я оптимістично, чи песимістично, але ви можете бути впевнені, що я, як і раніше, сповнений рішучості зробити все можливе, щоб відновити Чорноморську ініціативу, експорт української продукції та продовжити роботу для полегшення, в рамках санкційного режиму, експорту російської агропродукції та добрив», – додав він.

Глави держав і урядів зберуться наступного тижня в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на Генасамблею.

Чорноморська зернова ініціатива була укладена в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Документами регулювали створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів та зняття бар'єрів для експорту російського продовольства і добрив. Дію угоди продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі – на два місяці, після чого Москва зірвала «зернову угоду».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom