НКРЕКП не планує підвищувати максимальні ціни на е/е для бізнесу до кінця зими

Share

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила встановлення граничних цін на електроенергію на ринках «на добу вперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку на чинному рівні на період з 4 жовтня 2023 по 4 квітня 2024 року

Відповідну постанову НКРЕКП схвалила на засіданні 12 вересня, передає «Інтерфакс-Україна».

Згідно із документом, максимальні граничні ціни на електроенергію передбачається встановити на РДН та ВДР у період з 23:00 до 7:00 (мінімального навантаження в енергомережі) на рівні 3000 грн за МВт-год, з 7:00 до 19:00 – 5600 грн за МВт-год, та з 19:00 до 23:00 (пікового навантаження) – 7200 грн за МВт-год, що відповідає чинним ціновим обмеженням (price caps).

Відповідно мінімальні граничні ціни на РДН та ВДР планується встановити на рівні 10 грн за МВт-год.

На балансуючому ринку регулятор має намір зафіксувати максимальну граничну ціну на рівні 125% від ціни РДН і мінімальну – на рівні 0,01 грн за МВт-год.

«Це схвалення проєкту постанови. Ми входимо фактично до регуляторної процедури. Згідно з наданими нам матеріалами АТ «Оператор ринку» та НЕК «Укренерго», зафіксовано високі коливання ціни на ринку, і ми розпочинаємо регуляторну процедуру», – пояснив на засіданні голова Нацкомісії Костянтин Ущаповський.

У Нацкомісії пояснили, що підставами для перегляду граничних цін є досягнення ціною на РДН, ВДР та БР рівня, який становить 95% і більше від максимальної граничної ціни або 105% і менше від мінімальної граничної ціни протягом трьох останніх декад не менше 30% розрахункових періодів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom