Чехія імпортувала рекордний за 11 років обсяг російської нафти

Share

У першій половині 2022 року частка нафти, імпортованої Чехією з російського нафтопроводу «Дружба», становила близько 65% у порівняння з 56% минулого року

Про це заявила прессекретарка державної компанії Mero Барбора Пуцова, передає «Європейська правда».

Частка російської нафти в чеському імпорті є найвищою принаймні з 2012 року і в останні місяці продовжує зростати. Чехія, вочевидь, не є винятком у Європі: ще влітку аналітики відзначали, що нафтопереробні заводи в ЄС намагаються забезпечити себе більшою кількістю нафти через побоювання з приводу дефіциту транзиту сировини через Україну.

В Європейському Союзі заборона на імпорт нафти з Росії діє з минулого року. Однак Чехія домовилася про звільнення від санкцій на імпорт російської нафти, яка продається зі знижкою порівняно з нафтою марки Brent.

Російська нафта надходить до Чехії з двох напрямків, а саме нафтопроводом «Дружба» з Росії через Україну та Словаччину і нафтопроводом IKL, з'єднаним поблизу Інгольштадта, Німеччина, з нафтопроводом TAL з Трієста, Італія.

Спочатку передбачалося, що звільнення від санкцій діятиме до кінця 2024 року. Однак операційний і технічний директор Mero Зденек Дундр нещодавно заявив виданню Práv, що Чехія зрештою зможе імпортувати російську нафту доти, доки не знайде їй заміну. Це буде забезпечено розширенням пропускної здатності трубопроводу TAL в рамках проєкту TAL-PLUS, який має завершитися на початку 2025 року.

Представники ініціативи NO Russian oil заявили, що протягом 2023 року до Чехії було імпортовано нафти на суму 25 млрд крон, із яких 7 млрд крон вони визначили як зайві платежі до російського бюджету. Для підрахунку вони використовували дані з бази даних STAZO про імпорт нафти з Росії та дані про мінімальний відбір російської нафти за контрактом 2013 року.

За весь 2022 рік трубопроводами «Дружба» і TAL на нафтопереробні заводи в Чехії було поставлено 7,4 млн тонн нафти, що приблизно на 7% більше, ніж у попередньому році.

Компанія Mero є власником і оператором чеської частини нафтопроводу «Дружба» і нафтопроводу IKL, а також єдиним перевізником сирої нафти до Чеської Республіки.

У минулому, окрім нафти, Чехія також залежала від поставок газу з Росії. Однак із минулого року в рамках антиросійських санкцій ЄС почав обмежувати імпорт російського газу, і, за даними місцевого Міністерства промисловості і торгівлі, з початку цього року до Чехії не надходило жодного газу з Росії. Його замінили норвезький газ і скраплений природний газ з терміналів у Нідерландах і Бельгії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom