ЄК погіршила прогноз зростання ВВП єврозони

Share

Європейська комісія погіршила прогноз зростання економіки єврозони у 2023 році до 0,8% з очікуваних раніше 1,1%

У 2024 року очікується зростання ВВП єврозони на 1,3%. Раніше прогнозували зростання на 1,6%, передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на огляд ЄК.

Прогноз збільшення економіки Євросоюзу на поточний рік погіршено до 0,8% з 1%, наступного року – до 1,4% з 1,7%.

«Останні статдані підтверджують, що економічна активність у ЄС у першій половині 2023 року була стриманою у зв'язку з серйозними потрясіннями, які доводиться зазнавати країнам регіону. Слабкість внутрішнього попиту, особливо споживчих витрат, показує, що високі ціни на більшість товарів та послуг спричиняють більш серйозний тиск на економіку, чим ми вважали у попередньому прогнозі», – йдеться в огляді.

Експерти наголошують, що ситуація у світовій економіці в першому півріччі була дещо кращою, ніж очікувалося, незважаючи на слабку динаміку в Китаї. Проте прогнози ЄК для світової економіки та обсягів міжнародної торгівлі практично не змінюються, і це означає, що європейські країни не можуть розраховувати на підтримку за рахунок зовнішнього попиту.

Як очікують в Єврокомісії, глобальний ВВП збільшиться на 3,2% як цього, так і наступного року.

«Імпульс до уповільнення зростання в ЄС, ймовірно, збережеться і в 2024 році, оскільки жорстка грошово-кредитна політика продовжить обмежувати економічну активність. Водночас ми очікуємо на деяке збільшення темпів зростання ВВП наступного року, оскільки інфляція сповільнюється, європейський ринок праці залишається сильним, а доходи населення поступово відновлюються», – йдеться в огляді.

Прогноз інфляції в єврозоні (індекс HICP) на поточний рік знижено до 5,6% з 5,8%, на наступний – підвищено до 2,9% з 2,8%. У ЄС, згідно з оновленим прогнозом ЄК, інфляція цього року становитиме 6,5% (раніше – 6,7%), наступного – 3,2% (раніше – 3,1%).

Єврокомісія очікує, що ціни на енергоносії в Європі продовжать знижуватися до кінця 2023 року, проте повільніше, ніж раніше. При цьому в 2024 році вони можуть знову трохи зрости у зв'язку з очікуваним зростанням цін на нафту.

В огляді ЄК наголошується, що війна в Україні та інші геополітичні фактори, як і раніше, несуть у собі ризики для Європи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom