Проект Нацплану з енергетики і клімату планують представити до кінця листопада

Share

Україна прискорює розробку Національного плану з енергетики і клімату і планує представити перший проект документа вже до кінця листопада

Це дуже стислі терміни – стандартно такий документ готується не менше 1-1,5 року, заявила перший віце-прем’єр-міністр України Юлія Свириденко на засіданні групи високого рівня з підготовки Національного плану з енергетики та клімату, повідомляє Міністерство економіки.

За її словами, фінальна версія документа має бути затверджена у червні 2024 року. Тому між листопадом 2023 року і червнем 2024 року проводитимуться додаткові обговорення, уточнення і консультації з усіма стейкхолдерами.

При цьому треба враховувати, що Україна розроблятиме НПЕК, моделюючи сценарії в умовах війни, а відповідно, нестачі або неповноти даних. Режим воєнного стану дозволяє компаніям не надсилати звіти до Держстату, відповідно розробники плану не матимуть багато статистичних даних за 2022-2023 роки для моделювання.

Ще одна важлива обставина, яку треба врахувати при розробці НПЕК, – необхідність поєднувати одночасно відновлення і «зелений» перехід.

Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук додала, що НПЕК включатиме основні цілі та політики Енергетичної стратегії України до 2050 року.

Зокрема, Гринчук підкреслила важливість поставлених Україною у середньостроковій і довгостроковій перспективі цілей щодо модернізації мереж, заміни старих ТЕС і ТЕЦ на сучасні, які працюють на біопаливі, розвитку потужностей зеленої генерації, зокрема сонячних і вітрових електростанцій, водневих технологій, а також збільшенні стореджів і впровадженні технологій малих модульних реакторів.

Окремо вона наголосила, що Україна бачить свій енергетичний ринок тісно інтегрованим з європейським.

Довідка. Початково НПЕК розроблялися державами-членами ЄС у рамках Енергетичного Союзу. Ці плани покликані посилити процес управління між ЄС та державами-членами, забезпечити відповідність міжнародним зобов’язанням щодо клімату, підвищити прозорість політики держав-членів та врегулювати їх взаємодію.

Як договірна сторона Енергетичного Співтовариства Україна також взяла на себе зобов’язання розробити власний НПЕК.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom