Україна з початку року отримала від міжнародних партнерів $30 млрд, – Шмигаль

Share

Українська економіка формується в трьох вимірах: економіка воєнного часу, економіка відновлення та економіка майбутнього

Про це зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Ялтинській європейській стратегії в Києві, передає прес-служба уряду.

«Економіка воєнного часу працює. Економіка відбудови успішно запустилася і набирає оберти. Економіка майбутнього ще кристалізується, але ми чітко бачимо те, якою вона має бути і закладаємо для цього відповідний фундамент. Всі ці три економічні виміри зараз існують одночасно і тісно переплетені між собою», — підкреслив очільник уряду.

Прем’єр зауважив, що основою економіки воєнного часу є фінансова стійкість. За 8,5 місяців 2023 року Україна отримала $30 млрд від міжнародних партнерів. Крім того, є конкретні домовленості щодо довгострокового фінансування з МВФ, ЄС, Норвегією, Японією та іншими країнами G7.

«Економіка відбудови. Руйнування, які завдала нам Росія на сьогодні оцінюються на $411 млрд. Ми маємо відновити все за принципом build back better, реалізовувати великі бізнес-проекти, проекти державно-приватного партнерства», — сказав прем’єр.

Глава уряду повідомив, що понад 60 млрд грн спрямовано на швидку відбудову, зокрема, на розмінування, відновлення житла людей, відновлення й захист критичної інфраструктури. Водночас він наголосив, що за руйнування повинна заплатити Росія. Для цього Україна й міжнародні партнери готують спеціальний компенсаційний механізм, який дасть можливість отримати гроші, необхідні для українського відновлення.

«Економіка майбутнього — це третій вимір, над яким ми зараз працюємо. Розвивати економічні зміни, реформи, прогрес і наш розвиток потрібно вже сьогодні і ми розуміємо, які кроки спільно з нашими партнерами треба робити для цього», — відзначив Шмигаль.

За словами очільника уряду, формувати економіку майбутнього будуть такі галузі, як військово-промисловий комплекс, будівництво та інфраструктура, аграрний сектор, енергетика, ІТ, машинобудування.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom