Україна працює не тільки над «зерновою угодою», але й над повним розблокуванням портів – експерт

Share

Україна активно працює над новим морським коридором, щоб без поступок Росії експортувати будь-яку продукцію. Про це заявив у коментарі «Обозревателю» керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко.

«Завдяки роботі сил оборони й роботі Міністерства інфраструктури України ми бачимо відпрацювання нового коридору з українських портів у напрямку Босфору. Ми вже бачимо, що пройшли чотири судна, з них принаймні три – балкери, які, зокрема, були завантажені металом і рудою. Це означає, що Україна не тільки працює над суто "зерновою угодою", але й стратегічно на те, щоб розблокувати порти повністю. І це відповідає як економічній, так і геополітичній логіці. Бо наразі росіяни мають повну свободу навігації в Чорному морі, а Україна – ні», – підкреслив політолог.

Він додав, що для України сама собою «зернова угода» вже недоцільна, бо вдалі атаки українських морських дронів посилили переговорні позиції України.

«Перші місяці це було на користь України, бо тільки в червні минулого року почала надходити західна зброя. Тому станом на липень, мабуть, ця угода була компромісною. Але вже починаючи із зими й особливо весни цього року, Росія почала просто блокувати цю угоду, то вона навіть як "зернова" була вже недоцільною для України. Тобто вона в тому вигляді, у якому була, у принципі, не задовольняє Україну на сьогоднішньому рівні озброєння, захисту, та й узагалі розвитку подій на фронті», – наголосив Головко.

Експерт зазначив, що Україна поступово вдосконалює систему захисту портів і це видно зі статистики атак ворога. Захищені сучасними системами ППО порти дадуть Україні змогу «стати донором безпеки в цьому локальному дунайському чорноморському регіоні».

Як повідомлялося раніше, з українських портів після припинення дії «зернової угоди», три кораблі із продукцією українських металургів прорвали морську блокаду України, яку влаштувала Росія. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom