ФДМ отримав в управління 136 конфіскованих активів підсанкційних осіб

Share

В управління Фонду держмайна України передали 136 конфіскованих за рішенням суду активів підсанкційних осіб із метою їх подальшої приватизації або оренди

Серед активів є як великі підприємства (Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат), торгові центри (Ocean Plaza), так і вилучені квартири, повідомила «Українському радіо» заступниця голови ФДМУ Людмила Дараган, передає «Бізнес.Цензор».

Найбільше вилученої нерухомості розташовано в Криму. Загалом на тимчасово окупованих територіях і в Криму є 69 активів.

«Ми зараз просто проводимо процедуру реєстрації права власності за державою Україна в особі ФДМУ. А далі ми чекаємо, поки наші захисники звільнять ці території, і ми зможемо розпоряджатися цим майном», – зазначила Дараган.

«Коли ми отримаємо право зареєструвати ці активи за рішенням суду, ми починаємо їх вивчати: збираємо бухгалтерські документи, збираємо інформацію з абсолютно усіх реєстрів. Складнощі виникли у нас з першим кейсом, який у нас був. Це – активи російського мільярдера Михайла Шелкова. Там була настільки заплутана структура власності, що Мін'юст не зміг надати доказову базу, а суд не зміг правильно встановити частку власності», – пояснила вона.

Однак згодом була встановлена ще низка суб'єктів, у яких теж потрібно було провести конфіскацію, щоб у держави у володінні була найбільша частка, і Фонд міг нею розпоряджатися.

«Зараз ми доопрацьовуємо цей кейс разом із Мін'юстом та Вищим антикорупційним судом. Тому ми користуємося всіма засобами, які існують: аудит, бухгалтерія, реєстри, допомога правоохоронних органів», – сказала Дараган.

За її словами, усі кошти йдуть одразу до державного бюджету до спеціального фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

«Але з коштами є одна проблема. Наприклад, конфіскується товариство з обмеженою відповідальністю на користь держави. У нього звичайно є якісь обігові кошти. Наприклад, це працюючий завод, у якого є кошти на рахунках, кошти на виплати зарплати. І за нашим законодавством всі ці кошти одразу скеровуються до державного бюджету. А до ФДМУ підприємство переходить з людьми, боргами, кредитною заборгованістю. З усією історією, але без живих грошей. Ми сподіваємося, що Кабмін і Верховна Рада знову підуть нам назустріч. І кошти залишатимуться на рахунках», – розповіла Дараган.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom