ЄС не зможе відмовитися від російського газу найближчим часом, – Шефчович

Share

Повна відмова від постачання російського газу є майже нездійсненним завданням для країн Євросоюзу найближчим часом

Про це повідомив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович, передає «LIGA.net».

За його словами, у 2022 році імпорт газу до країн ЄС із Росії скоротився зі 150 млрд кубометрів до менше ніж 80 млрд кубометрів. Згідно з прогнозами, цього року обсяг російського газу, що імпортується, складе всього 40 млрд кубометрів, включно зі скрапленим природним газом.

«Ми суттєво знизили показники імпорту російського газу. Але я б сказав, що повністю відмовитися від російського газу – це поки що майже нездійсненна місія», – додав Шефчович.

Водночас він зазначив, що якщо ЄС продовжить розвивати газову інфраструктуру і налагоджувати нові партнерські відносини, його країни зможуть у найближчі місяці ще більше знизити імпорт російського газу.

«У разі з газом, який імпортується через загальну закупівельну платформу ЄС, ми вже стежимо за тим, щоб він не надходив з Росії», – сказав Шефчович.

Намагаючись шантажувати Європу газом, Росія зупинила «Північний потік-1» з 31 серпня 2022 року, а через місяць він був зруйнований вибухом у Балтійському морі. Також постраждала одна з ниток «Північного потоку-2». Його Росії не дозволили запустити через агресію.

Із травня 2022 року Україна припинила транзит газу через газовимірювальну станцію «Сохранівка» внаслідок окупації росіянами північної частини Луганської області, а переводити ці обсяги на ГВС «Суджа» Росія відмовляється.

Тоді ж Росія сама відмовилась від транзиту газу через Польщу трубопроводом Ямал – Європа.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom