Угорщина почала купувати газ у Азербайджану замість російського

Share

Угорщина почала отримувати газ із Азербайджану, обсяги його постачання за цим маршрутом планують збільшити

Про це заявив очільник МЗС Азербайджану Джейхун Байрамов, передає «Бізнес.Цензор».

За його словами, загалом азербайджанський газ отримують уже п'ять країн ЄС: Італія, Греція, Болгарія, Румунія та Угорщина.

«Низка інших країн також виявили інтерес і висловили бажання. Зокрема, у квітні цього року енергетичні компанії Азербайджану, Угорщини, Румунії, Болгарії та Словаччини підписали угоду, що отримала назву «Кільце Солідарності», для використання внутрішніх європейських газових інтерконекторів для збільшення обсягів надходження до них каспійського газу через Південний газовий коридор», – розповів міністр.

«Плани, як бачите, великі. Європа очікує отримати від нас до 2027 року 20 млрд кубометрів газу. Нинішня динаміка дає нам змогу взяти цю планку. Азербайджан поставив 8 млрд кубометрів, торік – уже 11,4 млрд кубометрів, а цьогоріч буде 12,5 млрд кубометрів, і це лише до країни Євросоюзу. Окрім ЄС, Азербайджан є головним постачальником природного газу також у Грузію і одним із найбільших – на турецький ринок», – уточнив Байрамов.

Очільник МЗС додав, що, окрім нафти і газу, Азербайджан планує постачати до Угорщини і «зелену електроенергію», яка транспортуватиметься по дну Чорного моря.

«Таким чином, електроенергія «зеленого» походження – це ще один сегмент в азербайджано-угорському співробітництві в сфері енергетики. Але водночас, хотілося б зазначити, що все сказане справедливо буде спроєктувати і на весь Євросоюз», – зазначив міністр.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom