ВР відновила електронне декларування, але засекретила дані ще на рік

Share

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану»

За законопроєкт №9534 в цілому проголосували 329 народних депутатів, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк, передає «Бізнес.Цензор».

Він зауважив, що депутати відмовилися підтримати поправку, яка зобов'язувала відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Її підтримали лише 199 обранців за мінімально необхідної кількості 226 голосів.

Відтак, в ухваленому законі зберігається норма про те, що реєстр декларацій залишиться закритим протягом року або до завершення воєнного стану. У якості винятку, декларації оприлюднюватимуть лише на прохання самого декларанта.

Водночас депутати врахували наступні поправки:

№1 – уточнює перелік посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство;

№246 – скасовує відповідальність, якщо майно було вказано у декларації, але у неналежному розділі;

№277 – скасовує необхідність перевірки майна, якщо воно декларується декілька років і його вже перевірили.

В законопроєкті також враховано, що військовослужбовці, окрім представників військово-лікарської комісії та територіального центру комплектування, полонені, громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні подавати декларації до закінчення воєнного стану або деокупації території.

Військові, які беруть участь у бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів після їх закінчення або після демобілізації, завершення окупації для тимчасово окупованих територій, на яких вони перебувають, повернення до пункту постійної дислокації або на місце постійної роботи (крім ротації), а також припинення або скасування воєнного стану.

Окрім цього, закон відновлює спецперевірки для осіб, які претендують на державні посади, які було призупинено на період дії воєнного стану. При цьому спецперевірки мають пройти і ті посадовці, яких призначили без їх проведення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom