Пошуки альтернативних шляхів експорту українського зерна не припиняються, – Бербок

Share

Румунія відіграє важливу роль у зусиллях Європейського Союзу налагодити альтернативні морському шляхи експорту українського зерна

Про це заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок на спільній з румунською колегою Лумініцею Одобеску пресконференції після переговорів у Берліні 4 вересня, передає «Укрінформ».

Особливою є роль Румунії в питанні експорту українського збіжжя в умовах, коли Росія посилила загрозу глобального голоду, відзначила німецька політик.

«Росія спрямовує гармати своїх військових кораблів проти перевізників зерна в Чорному морі та кидає бомби на місця зберігання збіжжя, подекуди так близько до румунського кордону, що в румунських селах тремтять вікна», – сказала Бербок.

У таких умовах шлях транспортування по Дунаю є надзвичайно важливим, але Росія хоче його знищити за допомогою бомб і дронів, підкреслила вона.

«Путінська гра з зерновою угодою є цинічною», – заявила глава МЗС ФРН.

Вона назвала важливими зусилля Туреччини відродити цю угоду. При цьому пошуки альтернативних шляхів доправлення українського збіжжя не припиняються, запевнила Бербок. Європейські «коридори солідарності» необхідні для всього світу. Те, що Румунія надала свою інфраструктуру для цього, має дозволити Україні збільшити до кінця року експорт зерна до 4 млн т на місяць, поінформувала Бербок і висловила надію, що й інші європейські країни будуть поводитися солідарно.

Бербок також підкреслила, що Україна та Молдова є членами європейської родини, майбутнє яких – у Європейському Союзі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom