Українська ГТС готова працювати без російського газу, – Міненерго

Share

Стрес-тест підтвердив надійність роботи української газової інфраструктури в умовах нульового транзиту, військового ризику та пошкодження основних активів

Про це, спираючись на дані звіту USAID – Проєкт енергетичної безпеки, повідомляє Міністерство енергетики України, передає «Укрінформ».

«Українська ГТС та ПСГ готові працювати в умовах нульового транзиту. Також газотранспортна система готова до ОЗП 2023/2024 в умовах викликів війни, а вітчизняні ПСГ можуть бути використані як надійні сховища для зберігання європейського газу», – йдеться в повідомленні.

Таку незалежну технічну оцінку надано міжнародною експертною групою після проведення моделювання роботи ГТС та ПСГ за потенційними сценаріями у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинки транзиту російського газу.

«Ми воюємо з підступним ворогом – Росія може припинити дію контракту в будь-який день, не зважаючи на юридичні формальності. А тому наша ГТС має бути готова до можливих викликів. Наша ГТС стає ще більш потужною складовою європейської газотранспортної системи. Ключова мета – створення в Україні енергетичного хабу, зокрема для зберігання газу країнами ЄС», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

У міністерстві підкреслили, що перевірка технічних умов експлуатації під час стрес-тесту підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть в умовах військового ризику та пошкодження основних активів.

Усі сценарії моделювали вихід з ладу різних комбінацій критично важливих об’єктів операторів. Аналіз також враховує дані про атаки на об’єкти у 2022/2023 роках, структуру, характеристики пошкоджень у різних регіонах України.

За висновками незалежних експертів SRG, сценарії змодельованих стрес-тестів точні та підтверджують технічну стійкість ПСГ України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom