Метінвест продовжує шукати можливості для придбання заводу в ЄС

Share

Група Метінвест не відмовляється від планів щодо придбання металургійних активів у країнах Євросоюзу, оскільки розраховує таким чином вирішити питання збільшення завантаженості українських гірничо-збагачувальних комбінатів.  Про це в інтерв’ю для Business Insider розповів гендиректор компанії Юрій Риженков.

«Стратегія Метінвесту не змінилася. Ми хотіли з’єднати Україну та українську залізорудну продукцію з європейським ланцюжком виробництва сталі. Тому ми продовжуємо шукати можливості для придбання, які б дали нам змогу використовувати українську сировинну базу, виробляти продукцію в Європейському Союзі та постачати її європейським споживачам», – зазначив він.

Наразі залізорудні підприємства Метінвесту використовують близько 35-40% своїх потужностей. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну значну частину залізорудної продукції вони доправляли в Китай. Проте в нинішній ситуації експорт туди практично неможливий, оскільки чорноморські порти заблоковано, зауважив Риженков. Тож наразі окрім внутрішніх споживачів ЗРС експортується лише у прикордонні країни Європейського Союзу.

«Ми намагалися відправляти сировину до Китаю через румунські та польські порти. Проте, на жаль, на нинішньому ринку економіка цієї логістики просто не працює», – додав Риженков.

Нагадаємо, Метінвест подавав заявку на участь у тендері на продаж угорського металургійного заводу Dunaferr. Однак українську компанію не допустили до нього на тій підставі, що відповідне угорське міністерство не надало ліквідатору висновку, що Група успішно пройшла процедуру National Security Screening. Переможцем тендеру стала компанія Liberty Steel. Метінвест тоді назвав тендер непрозорим та таким, що проводився в інтересах одної компанії. 

 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom