«Укртрансгаз» закликає європейських трейдерів збільшити запаси в українських ПСГ

Share

Оператор підземних сховищ газу України – «Укртрансгаз» – сподівається, що іноземні компанії активізують закачування газу в українські ПСГ напередодні початку опалювального сезону

Про це заявив фінансовий директор компанії Євген Палєнка під час форуму Ukrainian Gas Open 2023 «Видобуток. Транспортування. Зберігання. Продаж», передає Інтерфакс-Україна.

«У нас є контракти майже зі 140 трейдерами, деякі з них активно використовують ці контракти, деякі поки не використовують, але, я думаю, все залежатиме від комерційної кон'юнктури європейського та світового ринку, зараз триває активне закачування, а вони мають більше комфорту» , – сказав Палєнка.

«Наше головне завдання – надати їм комфорт: і трейдерам, і тим, хто їх консультує і робить певні розрахунки для тих, хто займається страхуванням. Тому, що вони закачують газ до сховищ країни, що перебуває у війні. Але ми зараз активно спілкуємося з ними, переконуємо, що ризики втрати газу дуже віддалені», – додав топменеджер «Укртрансгазу».

Водночас фіндиректор компанії зазначив, що тарифи на зберігання газу однакові для резидентів та нерезидентів, але від останніх додатково надходить 20% ПДВ.

«Не розкриваємо цифри заробітку. Важливо – тарифи однакові для резидентів та нерезидентів, але від них ще 20% тарифу йде додатково як ПДВ до держави. Тому «Укртрансгаз» не лише відіграє велику роль у підтримці енергетичної безпеки, а й приносить валюту до бюджету», – наголосив Палєнка.

При цьому він зазначив, що минулого року порівняно з нинішнім «нерезиденти були вкрай обережні».

«Водночас завжди хочеться більше. Ми всі пам'ятаємо 2020 рік, коли 10 млрд куб. м було закачано нерезидентами. Але є реалії. Створюватимемо комфортні умови і збільшуватимемо обсяги закачування», – зазначив фіндиректор оператора ПСГ України.

У своєму виступі під час Gas Open 2023 Палєнка повідомив, що компанія зараз намагається працювати не лише з європейськими трейдерами, а й з компаніями у всьому світі, бо «зацікавленість у використанні газових сховищ України є не лише у Європі».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom