Путін вирішив у рублях платити за валютними держгарантіями РФ

Share

Російський президент Володимир Путін дозволив виконувати валютні державні гарантії у рублях

Відповідний указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на російські ЗМІ.

Йдеться про державні гарантії РФ, надані російським та іноземним фізособам та компаніям, державам та міжнародним організаціям. Згідно з указом, виплати за такими гарантіями у рублях відбуватимуться як за бажанням бенефіціара, так і без нього, якщо можливість виконання держгарантій у валюті відсутня.

Як повідомлялося, у червні 2022 року Путін підписав указ, який встановлює новий порядок виплат за валютним боргом (єврооблігаціями) в рублях. Відповідно до указу Путіна, виплати за валютним боргом в рублях будуть вважатися «виконаними належним чином», незалежно від позиції тих, кому вони призначені.

Згодом Путін підписав указ про право всіх російських боржників розплачуватись за валютними зобов'язаннями перед закордонними кредиторами у рублях.

Дія указу поширюється на боргові зобов'язання (кредити, позики, облігації) самої Російської Федерації, російських регіонів, муніципалітетів, а також резидентів Росії (фізичних та юридичних осіб) на суму понад 10 млн руб в місяць.

Крім того, Путін дозволив російським банкам, чиї кошти в іноземній валюті було заморожені за кордоном, призупинити виконання своїх зобов'язань перед іноземними клієнтами у такій валюті.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom