Розблокування портів збільшить доходи українського бюджету на 35% – експерт

Share

Надходження до бюджету України зростуть на 35% за умови відкриття українських портів для експорту всього спектру товарів, а не лише агропродукції.  

Економічний ефект від цього вимірюватиметься мільярдами доларів, які поповнять економіку України, заявив в ефірі УНІАН президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов.

За його словами, такий розвиток подій матиме вкрай позитивний ефект для 5 різних галузей України, які страждають через війну і працюють не на повну потужність.

"В нас страждають потужні галузі, такі, як металургія, гірничозбагачувальна і так далі, і так далі. Тому що, коли буде виповнена ця, як ми її назвемо угода або домовленість про розблокування портів, конвої і так далі, тоді будуть працювати всі галузі. Ми ж не можемо зациклитися на зерні, а решті що робити? Вони і так страждають, працюють на 35%, хто на 55%", – заявив експерт.

За словами Щелкунова, давати прибуток і значні надходження до бюджету можуть 5 галузей, а такий сценарій подій як розблокування – цілком можливий.

"Ми виступили з ініціативою, як Міжнародна палата, і нас підтримала штаб-квартира в Парижі, що на заміну може прийти повне розблокування портів, введення якихось конвоїв, які підпорядковувалися б ООН або тим країнам, які зацікавлені в розблокуванні Чорного моря. І безпосередньо страхування суден, які працюють в цьому якраз інтервалі, в цьому регіоні. І для цього потрібна безпосередньо добра воля і оперативність всіх тих, хто розуміє, що, як сказав мій колега, попереднього формату апріорі не може бути, він абсурдно буде виглядати, його немає, не існує", – заявив Щелкунов.

Як раніше заявив керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко, розблокування портів для всіх галузей може дати значний ефект.

"За попередніми підрахунками, загалом це розблокування портів може дати до 18-20 мільярдів доларів в економіку. Це не тільки для держави, це в цілому для нашої економіки", – заявив Головко.

Також, за словами Головко, варто визнати факт, що блокування портів має вкрай негативний вплив на економіку. А, зрештою, це впливає на обороноздатність країни.

"Мова іде про те, що блокування морських портів виснажує українську економіку. А якщо виснажується економіка, виснажується фінансування безпекового сектору, бо ми знаємо, що нам допомагають наші західні партнери, але ці кошти не мають іти на оборону. Тобто оборону фінансує український народ, український бізнес за рахунок своїх податків", – заявив експерт.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom