У США повідомили, хто може змусити РФ повернутися до «зернової угоди»

Share

Бразилія може вплинути на Росію та сприяти тому, щоб Кремль повернувся до Чорноморської зернової угоди

Таку заяву зробив Держсекретар США Ентоні Блінкен під час інтерв’ю виданню GloboNews, зазначивши, що навіть країни, які не були причетні до зернової угоди, мали з неї зиск, бо «вигравали від того, що ціни були нижчими, оскільки на світових ринках було більше продовольства», передає «УНІАН».

«Голос Бразилії, голос президента Лули має вирішальне значення. І використовувати цей голос, аби переконати росіян повернутися до угоди, було б дуже, дуже позитивно», – сказав Блінкен, та наголосив, що в цій угоді ніколи не було б потреби, якби Росія не напала на Україну.

«Росія використовує продовольство як зброю війни, як важіль для досягнення своїх цілей», – сказав Блінкен, зазначивши, що відколи Росія вжила заходів щодо виходу з цієї угоди, ціни для всіх ринках зросли на 10-15%.

Блінкен зазначив, що за час дії Чорноморської зернової угоди з України вдалося вивезти на експорт 35 мільйонів тонн продовольства.

«Половина поставок йшла до країн, що розвиваються, дві третини пшениці йшли до країн із низьким і середнім рівнем доходу, багато з них – в Африці… Світ голосно говорить, що ми хочемо, аби Росія повернулася до цієї угоди. І, звичайно, Бразилія має важливий вплив і голос, аби спрямувати Росію у цьому напрямку», – сказав Блінкен.

Зазначимо, що 18 липня 2023 року Росія вийшла із «зернової угоди, одразу ж відкликавши всі гарантії безпеки для зернового коридору.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom