До розблокування українських портів потрібно підключати Китай, Індію та інші країни Глобального Півдня – експерт

Share

Китай, Індія та інші країни Глобального Півдня можуть відіграти конструктивну роль у процесі відновлення повноцінної роботи українських морських портів, вважає керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко, якого цитує SilkBridge.

 «(До переговорного процесу з питання розблокування Чорного моря – ред.) треба підключити країни глобального півдня, бо, власне, Китай був бенефіціаром зернової угоди. Власне кажучи, і Індія теж», – зазначив він.

На думку експерта, ці країни зацікавлені у вирішенні проблем у сфері глобальної продовольчої безпеки, які виникли після відмови Росії від участі у Чорноморській зерновій ініціативі за посередництва ООН і Туреччини.  

Разом з тим велика кількість країн також може бути зацікавлена у відновленні експорту з України не тільки зернових культур, а й інших затребуваних товарів. До прикладу, Головко нагадав, що Китай до широкомасштабного російського вторгнення був головним імпортером залізної руди з України. А цей товар посідав перше місце в українському експортному кошику.

«Власне кажучи, тут не треба далеко ходити, знову ж таки, Китай може бути бенефіціаром повноцінного відновлення роботи портів і має бути залучений до цієї ділянки», – зауважив експерт.

Можливість експортувати морем весь спектр товарів, які пропонує українська економіка, а не тільки зерно, як це було раніше, допоможе стабілізувати ситуацію з видатками на сектор безпеки і оборони, вважає Головко. До того ж Росія, яка є агресором у цій війні, безперешкодно постачає морем і нафту, і зерно, і метал, частина з яких є викраденими з України. Тому Україна має домагатися розблокування Чорного моря і вільного руху суден, резюмував експерт.

Нагадаємо, на думку низки експертів, на заміну зерновій угоді має прийти повне розблокування портів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom