Румунія обіцяє допомогти Україні з експортом зерна

Share

Румунія працює над пошуком нових шляхів для транспортування українського зерна після виходу Москви з Чорноморської зернової ініціативи та обстрілів нею портової інфраструктури на півдні України

Про це сказала міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску, повідомляє «Укрінформ» із посиланням на Politico.

«Румунія працює над пошуком додаткових способів допомогти транспортувати українське зерно, заявила у понеділок міністр закордонних справ країни, описавши ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні як «досить серйозну», – йдеться у повідомленні.

Одобеску засудила «направду цинічні» обстріли Москвою українських портів та зерносховищ, що загострюють світову продовольчу кризу.

«Москва серйозно перешкоджає експорту українського зерна, яке є порятунком для вразливих людей у багатьох країнах-імпортерах, що справді посилює світову продовольчу кризу», – сказала вона.

Одобеску підкреслила, що Бухарест доклав зусиль протягом останніх місяців, щоб збільшити транзит українського зерна через Румунію, зокрема шляхом розширення пропускної здатності портів та пунктів пропуску.

«Щоб побачити результати, потрібен час», — сказала Одобеску про зусилля румунського уряду щодо підтримки альтернативного шляху транзиту зерна, які здійснюються за підтримки Європейської комісії.

Вона додала, що Румунія також координує роботу з Україною, «щоб зрозуміти, як ми можемо зробити більше». Цього тижня очікуються подальші переговори між Бухарестом та Києвом на цю тему.

Говорячи про можливе продовження заборони на імпорт окремої сільськогосподарської продукції з України, яку Румунія та ще чотири країни ЄС хочуть продовжити після 15 вересня, Одобеску зазначила, що необхідно «знайти рішення, аби фінансово допомогти фермерам у постраждалих регіонах».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom