У липні міжнародні резерви України оновили рекорд

Share

На 1 серпня міжнародні резерви України становили майже $41,7 млрд, що є рекордним показником із часів набуття незалежності, повідомляє Національний банк України

У липні резерви зросли на 6,9%.

Зазначається, що до цього максимальний рівень резервів був зафіксований 1 липня 2023 року – $39 026,5 млрд.

Протягом липня міжнародні резерви продовжували зростати завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

Загалом упродовж минулого місяця динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. По-перше, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $4 681,3 млн. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті Уряд України виплатив $394,6 млн, з яких: $319,6 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $66,8 млн – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами.

По-друге, операції Національного банку на валютному ринку України. У липні 2023 року Національний банк (відповідно до балансових даних) продав на валютному ринку $1 873,4 млн та викупив до резервів – $12,9 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив $1 860,5 млн.

По-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У липні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $266 млн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom