НБУ оновив прогноз цін на нафту та газ на найближчі роки

Share

Світові ціни на енергоносії після короткострокової корекції вгору в опалювальний період матимуть тенденцію до зниження

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на «Інфляційний звіт» Національного банку України.

Як зазначається у звіті, ціни на нафту були нижчими, ніж очікувалося: слабкий глобальний попит та значний експорт Росії переважили обмеження ОПЕК+ (що становило приблизно 5% світового попиту).

За прогнозом НБУ, у другому півріччі очікується незначне підвищення цін на тлі активізації глобальної економіки, зокрема Китаю. Надалі ціни на нафту перебуватимуть під знижувальним тиском з огляду на активне нарощування виробництва США та окремими країнами Латинської Америки й Африки в умовах помірного зростання попиту.

Продовження обмежень ОПЕК+ до кінця 2024 року та встановлення нових знижених цільових показників виробництва в наступному році буде недостатньо для стримування падіння цін. Додатково на ціни тиснутиме експорт дешевої російської нафти, зокрема до Китаю, Індії та Туреччини, зазначають в НБУ.

За даними НБУ, середня ціна нафти марки Brent у 2022 році зросла на 41,8% до $99,8 за барель. НБУ прогнозує, що у 2023 році ціна впаде на 17,8% до $82, у 2024 році на 1,6% до $80,7, у 2025 році на 13,9% до $69,5 за барель.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom