Україні вдалося вивезти заплановане до експорту зерно, – Мінагрополітики

Share

Україна в 2022-2023 маркетинговому році зібрала 70 млн тонн зерна і змогла вивезти заплановані до експорту дві третини врожаю навіть із урахуванням рекордно високих перехідних залишків

Про це в етері національного телемарафону повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає «Інтерфакс-Україна».

«Минулого року ми зібрали загалом близько 70 млн тонн. Все, що планували вивезти, вивезли. Це приблизно дві третини. У нас перехідні залишки на початок липня – кілька мільйонів тонн. Якщо порівнювати з перехідними залишками минулого року, то це в кілька разів менше – тоді було 22 млн тонн. Це пояснюється тим, що пару місяців ми не їхали та мали величезний урожай у 2021 році», – заявив Сольський.

Сольський нагадав, що у травні в Мінагрополітики прогнозували, що врожай зернових цього року буде на 10% нижчим за торішній. Однак зараз очікування змінилися і в міністерстві очікують, що врожай зернових буде меншим приблизно на 6% у зв'язку зі сприятливими погодними умовами.

«Аграрії вирішили кукурудзу сіяти не в такому обсязі, а посіяти більше соняшника та сої. Це в грошах може бути той самий дохід, але витрат на логістику менше і займатися цим потрібно менше, бо умовно врожайність кукурудзи на гектар у 2-3 рази більше, ніж у сої та соняшнику», – пояснив міністр.

Основною проблемою українських фермерів Сольський назвав не складнощі з реалізацією виробленої продукції, а із ціною на неї.

«Найближчими місяцями робота всіх, хто має відношення до державної влади, буде пов'язана з тим, щоб вони змогли продавати дорого. Це пов'язано зі зменшенням логістичних витрат, з розширенням можливостей, куди це може їхати, в які країни продавати», – резюмував він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom